https://3me.hu/image/cache/catalog/Blog/Hand-washing-clothes-technique-1170x600.jpg

Betét mosás lépései

 • 14 Apr 2018
 • |   0 Comments


Az újrahasználható mosható betétek szépséghibája, hogy bizony ezeket ki kell mosni. Ennek több módja is lehet, amit annak függvényében választhatunk ki, hogy melyiket tudjuk legkönnyebben beilleszteni a mindennapjainkba. Persze, hogy mire esik a választásunk, függhet a ciklusunk erősségétől, a betétünk anyagától, vagy a foltok milyenségétől is.

Kézi mosás:

Ha nincs lehetőségünk mosógéppel mosni, vagy épp nyaralunk valahol, jól jöhet, ha elsajátítjuk a kézi mosás lépéseit! Kezdésnek készítsük elő a betéteket úgy, hogy vagy jól kinyomkodjuk hideg víz alatt a csapnál, vagy engedjünk vizet egy erre rendszeresített vödörbe és áztassuk be negyed órára. Ezt a vizet hasznosíthatjuk locsolásra is.

 1. Csavarjuk ki a vizet a betétből
 2. Kezeljük a foltokat folteltávolítóval. Ez lehet akár mosószappan vagy folttisztító is.
 3. Hajtsuk félbe a betétet és hagyjuk a szert hatni egy órára
 4. Töltsünk meg egy erre alkalmas tálat meleg vízzel és adjunk hozzá mosószert.
 5. Tegyük bele a betétet és jól nyomkodjuk a víz alá. Utána dörzsöljük össze az anyagot a foltoknál.
 6. Egy régi fogkefét is használhatunk. Finom körkörös mozdulatokkal dolgozzunk a betét felületén.
 7. újra és újra nyomjuk a betétet a víz alá, hogy jól átjárhassa a víz.
 8. Ismételgessük az 5-ös, 6-os és 7-es lépéseket néhányszor, míg tiszta nem lesz.
 9. Ha tiszta, ürítsük ki a tálat.
 10. A csap alatt újra öblítsük át a betéteket.
 11. Csavarjuk ki a betéteket.
 12. Tegyük ki a napra száradni.

Áztatás:

Mielőtt mosógépbe kerülnek a betétek, választhatjuk az áztatást és a nedves tárolást. Ehhez válasszunk egy megfelelő méretű lavort, vagy műanyag tálat. Töltsük fel hideg vízzel. Igény szerint tehetünk bele esetleg sót, vagy akár mosószert. A hidrogén peroxid ugyancsak kitűnő folteltávolító képességgel bír, főleg vér esetében. Ha hosszabb ideig várunk a mosással, akkor minimum naponta öntsük le a vizet a betétekről! Áztatás esetén eldönthetjük, hogy nap végén kerülnek a betétek a mosógépbe, vagy összevárjuk és a periódusunk végén.

Száraz tárolás:

Vannak szituációk amikor nincs mód az előmosásra vagy áztatásra. Például, ha úton vagyunk, vagy épp a munkahelyünkön. Ilyenkor jó szolgálatot tehet az a bizonyos nedvességzáró réteggel ellátott betét zsák, melyben összegyűjthetjük a betéteket, míg mosásra nem kerül a sor.

Gépi mosás:

Ha a betét hajlamos foltos maradni, akkor a mosógépi mosás esetében is javaslom előáztatni, vagy kiöblíteni őket. Ha így is nagyon foltos marad, akár kézzel is kimoshatjuk mielőtt bekerülnek a gépbe. Az előkezelt betéteket 40 fokon is szép tisztára lehet mosni, de ha muszály moshatók 60 fokon is. Tetszőleges mosószert használhatunk. (Egyedül a bambusz viszkóz kényes a mosószerre, de épp ezért, ezzel az anyaggal én nem is dolgozom.) Öblítő használatát a legtöbb helyen nem ajánlják mert eltömítheti a szálakat és csökkentheti a nedvszívási képességet. Helyette az ecetet lehet használni mosó parfümmel. Őszintén szólva én öblítővel sem vettem észre minőség romlást.

Egyik mosási mód mellett sem használjunk hipót! Roncsolhatja a szövetszálakat és ha nem mossuk ki rendesen, irritálhatja a bőrünket is.

Szárítás:

Száríthatjuk a betéteinket a napon, vagy akár szárítógépben is alacsony hőfokon.

Tags:

0Comments

For Comment you need to Login